Handige informatie voor vrijwilligers

Wat kan je verwachten en wat wordt er van je verwacht

Aankomst
Vanaf Ben-Gurion airport word je opgehaald en naar een tentenkamp gebracht in het zuiden van de Negev woestijn, nabij Moshav (dorpje) Kmehin en Kadesh Barnea, op een steenworp afstand van de Egyptische grens. Dit tentenkamp heet Nitzana en is onderdeel van the Yewish agency. Nitzana is een ecologisch dorpje waar men probeert om mensen dichter bij de schepping te brengen. Het is ongeveer 2 uur rijden vanaf Ben-Gurion airport. Deze locatie is jouw thuisbasis gedurende jouw verblijf in Israel. Hier slaap je, en krijg je drie koosjere maaltijden per dag.

Kosten
De kosten voor overnachting en drie maaltijden per dag bedragen 40 euro per persoon per dag, wat neerkomt op 280 euro per week per persoon. Deze kosten worden gedekt door verschillende organisaties in Israël. Naarmate er meer vrijwilligers naar Nitzana komen, wat fantastisch is, kunnen deze kosten oplopen tot wel 90.000 euro per maand, waardoor de financiële druk toeneemt. Daarom vragen wij alle vrijwilligers een eigen bijdragen van €20,- per dag.

Onderkomen
Op het Nitzana tentenkamp staan grote tenten, 25 personen, 40 personen en zelfs nog groter. In deze tenten is verwarming en beperkt elektriciteit. Er liggen matrassen op de grond en de tenten worden opgedeeld in een mannengedeelte en een vrouwengedeelte. Het is heel erg basic, verwacht niet al te veel luxe. Er zijn twee toilet en douchegebouwen vlakbij de tenten. Onze ervaring met dit soort locaties is dat je eerst even een dag en een nacht moet wennen aan de nieuwe situatie maar al vrij snel wen je aan de basic situatie en ga je zien hoe weinig we eigenlijk nodig hebben. Je bent een bepaalde periode samen met andere mensen waar je mee samen leeft en werkt.

Dagindeling
’s Morgens om 06.00 uur word je opgehaald door een grote touringcar en worden de vrijwilligers naar de diverse werklocaties gebracht. De betreffende boer waar je gaat helpen geeft dan instructie wat jouw werkzaamheden zijn. Een lunchpakket krijg je mee. Meestal wordt er tot 13:30 uur gewerkt met natuurlijk pauzes tussendoor. Er is geen werkdruk, het blijft vrijwilligerswerk maar je bent daar natuurlijk wel om de economie zoveel mogelijk te steunen.

Na de middag is er volop ruimte om je te ontspannen, te genieten van de prachtige omgeving of de omgeving te gaan verkennen. ’s Avonds is er een warme maaltijd in de grote kantine van het complex. Je mag 6 dagen werken als je dat wil maar 5 dagen is ook prima. Vrijdag wordt er al vroeg gestopt met werken om je voor te bereiden op de shabbat. Shabbat is een rustdag. De invulling daarvan moet zich nog ontwikkelen, daar zijn we nog over na aan het denken. We denken ook na over de andere vrije dag hoe die ingevuld kan worden.

Wat breng je mee?
Een goede warme slaapzak en eventueel een isolatiematje voor onder het matras. Misschien Thermo ondergoed voor in de nacht. Warme kleding voor ’s avonds, overdag kan het warm worden maar in de avond koelt het vrij snel af. Een zaklampje voor als je ’s nachts naar het toilet moet. Voor de werkzaamheden is een overall of schort handig, tomatenplanten geven een zwarte stof af. Handschoenen krijg je van de boer. Stevige schoenen is ook aan te raden. Voor de dames is het misschien goed om enkele plastuitjes mee te nemen, bij de boeren kunnen de toiletten wat minder schoon zijn. Op het tentenkamp is het wel goed schoon. Een goed merk plastuit is uixix www.uixi.eu hier verkopen ze deze voor weinig geld.

Enkele andere tips:

  • Als je naar Israel vliegt worden er al in Nederland vragen aan je gesteld, waar ga je naar toe, wat ga je daar doen, hoe lang blijf je, wat zit er in jouw koffer, wie heeft jouw koffer gevuld enz. Dit moeten ze doen vanwege de veiligheid. Dit vragen ze aan iedereen. Je mag meestal jouw handbagage, als dit een koffertje is, afgeven als ruimbagage zonder extra kosten. Dit doen ze om ruimte in de bagage vakken te besparen. In het vliegtuig van ElAl krijg je gratis drinken en eten.
  • Aangekomen in Israel ga je weer naar de grenspolitie. Hier kunnen ze, afhankelijk wie er aan het loket zit, behoorlijk indringende vragen stellen. Is dit de eerste keer dat je hier bent, waarom ben je hier, waar ga je naar toe enz. Dit gaat in het Engels. Als jouw Engels niet zo goed is vraag dan iemand om je te helpen. Dit kan voor sommige mensen intimiderend over komen maar ook hier geldt, ze moeten dit doen vanwege hun veiligheid. Zorg dat je de informatie over de locatie waar je heen gaat paraat hebt. Als je dan in de aankomsthal aankomt word je opgehaald door iemand.

Voordat je je aanmeldt
Hoewel de werkzaamheden niet heel erg zwaar zijn, je hebt wel een normale basisconditie nodig. Wanneer je rug of knieklachten hebt of andere klachten die jou verhinderen om te bukken of te knielen is het misschien verstandig om niet in de tuinbouw mee te gaan werken.

Verder vraagt dit project van een ieder van ons, aanpassingsvermogen, flexibiliteit en de bereidheid om nauw samen te werken. Wij zijn er van overtuigd wanneer je, je goed voorbereid en met al deze bovenstaande dingen rekening houdt, je de tijd van je leven gaat hebben. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten, je gaat nieuwe dingen leren, je brengt veel tijd door met overwegend (Messiaans) gelovige mensen met een groot hart voor Israel. Het is onze visie dat we, naast dat we de boeren enorm kunnen helpen, dat we met dit project de eenheid tussen de diverse gemeenten in Nederland en daar buiten kunnen bevorderen. Bovendien geloven wij dat dit project er toe bij zal dragen dat de kloof die er ontstaan is tussen Israel en de gelovigen uit de volken kleiner zal worden.

Dit document is in ontwikkeling en kan nog aangepast worden op sommige punten. We kunnen niet alles tot in de puntjes regelen, sommige dingen zal je zelf moeten ontdekken.

Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op.

info@lema-ancha.nl

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws

© 2024 – Stichting Lema’ancha. All rights reserved.