Doe mee!

Heb je interesse om ons als vrijwilliger te komen helpen? Lees deze pagina dan eerst goed door!

Wat kan je verwachten en wat wordt van jou verwacht?

Aankomst
Vanaf Ben-Gurion Airport word je opgehaald en ga je met een busje of met openbaar vervoer samen met een begeleider naar het zuiden van de Negev woestijn, nabij Moshav (dorpje) Kmehin en Kadesh Barnea, op een steenworp afstand van de Egyptische grens.
Dit dorp heet Nitzana en is onderdeel van the Yewish agency. Nitzana is een ecologisch dorpje waar men probeert om mensen dichter bij de schepping te brengen. Het is ongeveer 2 uur rijden vanaf Ben-Gurion airport. Deze locatie is jouw thuisbasis gedurende jouw verblijf in Israel. Hier slaap je en krijg je drie koosjere maaltijden per dag.
Kosten
De kosten voor overnachting en drie maaltijden per dag bedragen 40 euro per persoon per dag, wat neerkomt op 280 euro per week per persoon. Hiervan vragen wij 20 euro eigen bijdrage per persoon per dag.
Onderdak
Aanvankelijk werden we ondergebracht in het tentenkamp van Nitzana, in diverse grote tenten, 12 personen, 25 personen of 40 personen. Met ingang van mei 2024 wonen we in huisjes met 6, 8 of 10 personen. In de huisjes staan normale bedden, is een toilet en douche, een keukenblok en airco. Onze ervaring leert dat je 24-48 uur moet acclimatiseren maar al vrij snel wen je aan de basic situatie en zie je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Tijdens je verblijf op Nitzana leef en werk je samen met de andere vrijwilligers.
Dagindeling

Om 6u opent de eetzaal haar deur. In de winterperiode word je ’s morgens tussen 6:30-7:30 met onze busjes naar de diverse werklocaties van de boeren gebracht. Meestal wordt gewerkt tot 13-13:30u; met één of twee pauzes tussenin.

In de zomerperiode (hoogseizoen qua werkdruk en oogst) vertrek je vroeger naar de boerderij en stop je ook vroeger, afhankelijk van de temperatuur. In de namiddag, nadat de temperatuur weer gezakt is, werk je nog 2-3 uurtjes.

Bij aankomst word je onthaald door de boer of door een vrijwilliger die al wat langer op de boerderij werkt en instructies over de werkzaamheden geeft. Er is geen werkdruk, het blijft vrijwilligerswerk maar je bent daar natuurlijk wel om de economie zoveel mogelijk te steunen; het is niet vrijblijvend. De boeren betalen een kleine bijdrage in de verblijfskosten en verwachten daarvoor wel enige inzet. Op Nitzana krijg je een warme koosjere maaltijd.

Je werkt van zondag t/m vrijdag ongeveer 6 uur per dag. Woensdag of donderdagmiddag werk je niet. Over de invulling van de vrije middag denken we nog na. Suggesties zijn altijd welkom. Vrijdagmiddag stop je rond 11.30-12u met werken.

Shabbat is een rustdag. Na het ontbijt maken we een gebeds-/proclamatiewandeling van ongeveer een uur. Aansluitend houden we een korte samenkomst met studie in Beit Uri of op het terras in Olim kadimah (bij de huisjes).

Wat breng je mee?

Tijdens de zomer: (tot half september, daarna moeten we nog even afwachten)
Hoeslaken + bovenlaken + kussensloop; dekens zijn aanwezig in de huisjes. Warme kleding voor ’s avonds, overdag kan het warm worden maar in de avond koelt het vrij snel af.

Voor de werkzaamheden is een overall of schort praktisch, tomatenplanten geven een zwarte stof af. Handschoenen krijg je van de boer. Stevige schoenen zijn ook aan te raden.

Wij bevinden ons in de woestijn, de lucht is erg droog en in de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen. Daarom: breng een hervulbare waterfles mee, zonnebrandcrème, lippenbalsem, een petje of een hoed om je hoofd te beschermen tegen de zon.

Enkele tips

1. Vanwege de onregelmatigheid en het vaak annuleren van vluchten van andere maatschappijen, adviseren wij dringend om te vliegen met EL AL en jouw vlucht te boeken via Reli Reizen. Boeken via Reli Reizen heeft veel voordelen zoals makkelijk omboeken wanneer je korter of juist langer wil blijven.

2. Op Schiphol worden je al vragen gesteld: waar ga je naar toe, wat ga je daar doen, hoe lang blijf je, wat zit er in jouw koffer, wie heeft jouw koffer gevuld enz. Dit moeten ze doen vanwege de veiligheid. Deze vragen stellen ze aan iedereen. Je mag meestal jouw handbagage, als dit een koffertje is, afgeven als ruimbagage zonder extra kosten. Dit doen ze om ruimte in de bagagevakken te besparen. In het vliegtuig van EL AL krijg je gratis drank en een broodje.

3. Aangekomen in Israël ga je weer naar de grenspolitie. Hier kunnen ze, afhankelijk wie er aan het loket zit, behoorlijk indringende vragen stellen: is dit de eerste keer dat je hier bent, waarom ben je hier, waar ga je naar toe, enz. Dit gaat in het Engels. Als jouw Engels niet zo goed is vraag dan iemand om je te helpen. Dit kan voor sommige mensen intimiderend over komen maar ook hier geldt, ze moeten dit doen vanwege hun veiligheid. Zorg dat je de aanbevelingsbrief, die je van ons ontvangt, bij de hand hebt, meestal mag je dan vrij snel doorlopen.

4. Als je dan in de aankomsthal aankomt word je opgehaald door iemand van Lema’ancha. Als je eenmaal in de aankomsthal bent, ga dan aub niet rondwandelen en blijf bij de groep.

Simkaarten voor de telefoon zijn op het vliegveld erg duur, koop die daar niet !!!! In Kadesh Barnea (dicht bij Nitzana) is een winkel waar je voor 80 Shekel een kaart voor een maand kan kopen. RavKav-kaarten kun je bij ons kopen voor dezelfde prijs als op Ben Gurion.

Iedereen heeft een lange reis achter de rug en we willen graag zo snel mogelijk naar het zuiden reizen. Dat is nog 2 u rijden met onze bus.

Voordat je je aanmeldt

Hoewel de werkzaamheden niet heel erg zwaar zijn, heb je wel een normale basisconditie nodig. Wanneer je rug- of knieklachten of andere klachten hebt die jou verhinderen om te bukken of te knielen is het misschien niet verstandig om in de tuinbouw mee te werken.

In de zomermaanden wordt het erg warm in de Negev. Als je hartklachten of ademhalingsproblemen hebt of slecht tegen de warmte kunt is het niet verstandig om je voor dit project aan te melden.

Verder vraagt dit project van een ieder van ons aanpassingsvermogen, flexibiliteit en de bereidheid om nauw samen te werken. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer je je goed voorbereidt en met al deze bovenstaande aspecten rekening houdt, je de tijd van je leven hebt. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe dingen en brengt veel tijd door met (Messiaans) gelovige mensen met een groot hart voor Israël.

Het is onze visie dat we, naast de hulp aan de boeren, door dit project de eenheid tussen de diverse gemeenten in Nederland en daarbuiten kunnen bevorderen. Bovendien geloven wij dat Lema’ancha mag bijdragen om de kloof tussen Israël en de gelovigen uit de volken kleiner te maken.

Maak een goede planning van wat je wil terwijl je in Israël bent!

Wil je graag naar Jeruzalem (of een andere plaats), plan dit bij voorkeur ná je verblijf op Nitzana. Wil je je verblijf toch onderbreken (vertrekken en terugkomen), vul dan je aanmeldingsformulier 2x (of 3x) in, telkens met vermelding van je aankomst op en vertrek uit Nitzana. (We moeten onze planning 10 dagen vóór datum doorgeven; wijzig jij je planning terwijl je op Nitzana bent, dan stellen wij de boer waar jij naartoe zou gaan, teleur omdat hij/zij op jou gerekend heeft.)

NB: Dit document is in ontwikkeling en kan nog aangepast worden op sommige punten. We kunnen niet alles tot in de puntjes regelen, sommige dingen zul je zelf moeten ontdekken.

Stappenplan aanmelden

  1. Ga voor jezelf na wanneer je beschikbaar bent om te helpen
  2. Vul het voorlopige aanmeldingsformulier in (groene knop)
  3. Eén van de planners neemt contact met je op en bespreekt de reis.
  4. Heb je de reis geboekt na stap 3? Dan vul je het definitieve aanmeldingsformulier in (blauwe knop).

Gebruik onderstaande knop om aan te geven wanneer je beschikbaar bent, dan kijken wij wanneer je kunt gaan.

Gebruik onderstaande knop wanneer je van ons te horen hebt gekregen wanneer je kan gaan en je de reis al geboekt hebt.