In november 2023 zijn we met drie mannen naar Israël gereisd, hoofdzakelijk om Israëlische boeren die zwaar getroffen zijn door oorlogshandelingen, bij te staan. Ons enige contacten waren Doron en Vered, waarbij Vered ons één adres van een boer gaf die hulp nodig had. We hebben twee dagen geholpen met het ondersteunen van tomatenplanten op die locatie.

Tijdens het werk hielden voortdurend gedachten mij bezig. Hoe kunnen we dit initiatief groter maken en de grote behoefte aan arbeidskrachten in Israël verbinden met mensen in Nederland, België, Duitsland en wellicht andere landen die van Israël houden? Het idee ontstond snel: goedkope vliegtickets aanbieden, gratis accommodatie en maaltijden regelen, en daar bovenop een korte reis naar bijvoorbeeld Jeruzalem. Mensen zouden in ruil daarvoor naar Israël komen om een week of langer bij boeren te werken, variërend van zwaarder werk tot lichtere tuinbouwwerkzaamheden, passend bij verschillende capaciteiten.

Door vraag en aanbod op deze manier samen te brengen, kunnen we daadwerkelijk iets betekenen voor Israël en laten zien dat we op deze manier solidair zijn. Mijn passie hierachter is ook om de historische kloof tussen het Joodse volk en de gelovigen uit de volkeren te verkleinen, en zo samen één te worden in de Mashiach van Israël.

We willen het licht van de Mashiach laten schijnen door onze daden. »

We hebben ABBA gevraagd of hij dit plan wilde zegenen, door ons met de juiste mensen in contact te brengen om bovengenoemd idee te laten slagen. De contacten kwamen er, ik denk niet dat er een periode in mijn leven is geweest dat ik zoveel getelefoneerd, geappt en gevideobeld heb, tussen de werkzaamheden door bij de boeren. Daarnaast heb ik vele fysieke ontmoetingen gehad. God bracht ons in contact met de juiste personen, tot op de laatste dag toe. Niet alleen in Israël maar ook in Nederland.
Mensen schaarden zich achter dit idee en er ontstond als vanzelf een team van mensen met de juiste vaardigheden.

Op de laatste werkdag dacht ik nog, hoe ga ik dat allemaal handelen en structureren, dat is niet echt een talent van mij. Toen stuurde David de Regt mij een bericht, die dit niet wist en precies die talenten wel heeft. Hij vroeg of hij ons van dienst kon zijn met zijn talenten. De volgende ochtend al stond er iets wat mij nooit alleen gelukt was.

Wat op dit moment concreet is,
is dat binnen twee weken na het ontstaan van ons idee, een vrijwilligersorganisatie is opgericht. We streven ernaar deze samen met elkaar te laten uitgroeien tot iets prachtigs, tot zegen voor Israël. God heeft ons begunstigd met:

  • Een coördinator in Israël, Noga Waissman, die bemiddelt voor 130 boeren welk direct hulp nodig hebben in het zuiden van Israël.
  • Gratis eenvoudige slaapaccommodatie nabij de werkzaamheden voor 40 personen, met mogelijkheden tot uitbreiding.
  • Gratis 3 koosjere maaltijden per dag.
  • Vervoer van Ben Gurion naar het zuiden van de Negev.
  • Een online website waarin we proberen vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Daarnaast worden er stichtingen opgericht in Nederland en Israël, met een prachtige Hebreeuwse naam, « Lema’anacha, » wat zegen van God betekent, door jou, voor jou (Israël). In de stichting komt een fonds waar mensen die dit project een warm hart toedragen geld kunnen doneren, waarmee we een deel van de tickets willen financieren. Er zijn al toezeggingen in Israël dat mensen hieraan bijdragen, hoewel de onderhandelingen nog gaande zijn. Ook zijn er veelbelovende onderhandelingen met een andere locatie in Israël, waarover binnenkort meer informatie op de website zal verschijnen.

Lieve mensen, begin november reisden we met drie mannen naar Israël om te werken, zonder te weten wat hieruit zou voortkomen. In twee weken tijd is dit initiatief ontstaan, en dit kon alleen maar tot stand komen met de hulp van de God van Israël. Hartelijk dank voor jullie ondersteuning op diverse vlakken. Dit is nog maar het begin.

Wiljo Beerens – Voorzitter en oprichter